Facebook icon RSS icon YouTube icon

Pečení borůvkových koláčků

Dneska jsme si s Barborkou řekly, že si společně upečeme něco tuze dobrého, sladkého a nezdravého. A rozhodly jsme se pro borůvkové koláčky z kynutého těsta. Byly doby, kdy jsem se kynutému těstu vyhýbala, protože jsem si myslela, že to zvládne jenom velmi zkušená kuchařka. Ale to byl omyl. Pokud se dodrží vše podle receptu, nejde na kynutém těstě nic zkazit. A když jsem si to párkrát vyzkoušela, musela jsem přiznat, že náročné to je pouze na čas!

Pustily jsme se tedy do příprav a nakonec do koláčků. Baruška byla spokojená, protože si moc ráda ruce noří do hladké mouky a všechno kolem bílí. Taky ráda šlehá ručním mixérem (maminka samozřejmě pomáhá) a ráda plní koláčky, potažmo své bříško, protože tak dlouho borůvky ochutnává, až ji člověk musí hlídat, aby mu nějaká ta náplň do koláčků vůbec zůstala!

Co budeme potřebovat

  • ¼ kostičky droždí
  • ½ hrnku cukru krystal
  • ½ hrnku plnotučného mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g rozpuštěné Hery (máslová chuť)
  • 2 vejce
  • citronová kůra kvůli vůni
  • špetka soli
  • Drobenka: vanilkový cukr, hrubá mouka, kousek másla, cukr krystal
  • Na potření: 1 vejce
  • Náplň: borůvkový kompot

 

Pracovní postup

1)

Nejprve si připravíme kvásek (ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme lžičku cukru a trochu hladké mouky, zamícháme, přikryjeme a necháme vzejít).

Pečení borůvkových koláčků

2)

Než bude kvásek hotový, z cukru, másla a mouky si připravíme drobenku.

3)

Kvásek přidáme k ostatním ingrediencím a uhněteme těsto, které poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou a suchou utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Necháme kynout minimálně 1 hodinu.

4)

Těsto pak vyválíme a odkrajujeme z něj kousky, z kterých vytvarujeme kuličku. Tu si pěkně položíme na vál, posypeme troškou mouky a dnem malé skleničky uděláme kulatou placku s vyššími okraji. Přendáme na plech, okraje pomažeme rozšlehaným vejcem, doprostřed naneseme lžičkou náplň (my měly borůvkový kompot) a hojně posypeme drobenkou. Na plechu necháme ještě chvilku dokynout a strčíme do trouby rozehřáté na 180–200 °. Pečeme cca 15 min.

Přejeme vám dobrou chuť.

 

O seriálu Tvoření s Barborkou

S malou Barborkou jsme rády kreativní. Rády spolu tvoříme a necháváme se unášet fantazií. Mám radost z toho, že společně strávený čas využíváme smysluplně, a že navíc nenásilnou a zábavnou formou svému dítěti pomáhám s rozvojem psychomotoriky, jemné motoriky a kreativity. Při „tvoření“ učím své dítě, že je potřeba být trpělivý a že je krásné těšit se na výsledek. Krom toho všeho se u tvoření pěkně vyřádíme.

Zkompletovala jsem si pracovní listy, kterými se můžete nechat inspirovat.

Pečení borůvkových koláčků
Pečení borůvkových koláčků
Pečení borůvkových koláčků
Pečení borůvkových koláčků
Seriál: Tvoření s Barborkou

Komentáře

Přidat komentář